صرافی یونی سواپ (UniSwap) چیست و چطور از آن استفاده کنیم؟
اگر در بازار ارز دیجیتال فعالیت کنید حتما اسم صرافی یونی سواپ را شنیده اید و مشتاق هستید با آن اشنا شوید، پس این مقاله را دنبال کنید و ببینید چگونه به کمک آن می توانید ارز های دیجیتال خود را تبدیل کنید؟
بیشتر ترید های ارز های دیجیتال در صرافی های متمرکز نظیر Coinbase و Binance انجام می شود، این پلتفرم ها به وسیله یک مسئول (یک کمپانی که صرافی دیجیتال را مدیریت می کند) کنترل می شود و کاربران در این پلتفرم ها می بایست سرمایه خود را تحت کنترل صرافی قرار دهند و در آن از سیستم های سنتی برای تریدینگ استفاده خواهد شد.
میزان درخواست های خرید و فروش باز برای یک سرمایه به عنوان “بازار” شناخته می شود. در این سیستم سنتی به منظور ایجاد یک ترید یا تبدیل ارز موفق، درخواست های خرید می بایست با درخواست های فروش مطابقت داشته باشد و مبلغ خرید ها باید با مبلغ فروش برابر باشد.
در اینجا یک مثال لازم است: به عنوان نمونه در سیستم سنتی اگر شما بخواهید یک بیت کوین به مبلغ 55000 دلار را در یک صرافی متمرکز بفروشید، می بایست صبر کنید تا یک خریدار بیت کوین پیدا شود که مقداری برابر یا بالاتر از مقدار بیت کوینی که شما می فروشید را با آن قیمت خریداری کند.
مشکل صرافی های سنتی یا متمرکز چیست؟
مشکل اصلی این سیستم، نقدینگی (Liquidity) می باشد که به آن اصطلاحا عمق بازار و تعداد درخواست های موجود در لیست درخواست ها در یک بازه زمانی گفته می شود. در صورتی که جریان و نقدینگی پایین باشد در این حالت تریدر ها نمی توانند درخواست های خرید و فروش خود را انجام دهند.
نقدینگی را این طور نیز می توان معنی کرد: تصور کنید که شما یک غرفه ساندویچ فروشی در خیابان دارید.
در صورتی که خیابان پر از فروشنده هایی مانند شما و مردم خریدار زیادی باشد در این صورت بازار شما نقدینگی بالایی دارد. ولی اگر بازار خلوت باشد و خرید و فروش کمی در آن در جریان باشد، آن وقت بازاریبا نقدینگی پایین دارید.
یونی سواپ چگونه مشکل نقدینگی بازار را حل کرده؟
یونی سواپ در دوم نوامبر 2018 به وسیله هایدن آدامز (Hayden Adams) که یک مهندس مکانیک شاغل در شرکت زیمنس بود پایه گذاشته شد.
هایدن آدامز یونی سواپ را یک اکسچنج (صرافی) کاملا غیر متمرکز طراحی کرد. این امر یعنی که این صرافی تحت مالکیت و مدیریت یک نهاد خاص نیست و از یک مدل تریدینگ به نام پروتکل اتوماتیک نقدینگی (automated liquidity protocol) استفاده می کند.
یونی سواپ از چه نوع پلتفرمی استفاده می کند؟
پلتفرم یونی سواپ در سال 2018 بر پایه بلاکچین اتریوم که دومین ارز دیجیتال جهان از نظر بزرگی و حجم بازار است، بنا شده.
پلتفرم یونی سواپ با توکن های ERC-20 و زیرساخت هایی نظیر خدمات کیف پول های MetaMask و MyEtherWallet سازگاری دارد.
یونی سواپ یک پلتفرم متن باز (open source) می باشد و این یعنی که هر کسی میتواند کد آن را کپی کند و اکسچنج غیر متمرکز مختص به خود را ایجاد کند. بسیاری از صرافی های غیر متمرکز مانند 1inch، SushiSwap و PancakeSwap به همین شکل شروع به کار کردند.
این موضوع حتی به کاربران اجازه می دهد تا توکن های داخل اکسچنج را به رایگان وارد لیست کنند. اکسچنج های متمرکز سود-محور بوده و اجرت بالایی را برای وارد لیست کردن کوین های جدید دریافت می کند، بنابراین این مساله یکی از تفاوت های قابل توجه اینگونه صرافی های ارز دیجیتال می باشد.
از جمله تفاوت های یونی سواپ با اکسچنج (صرافی) های متمرکز آن است که کاربران در یونی سواپ توانایی کنترل سرمایه خود را در هر زمان دارند چرا که در اکسچنج های متمرکز کاربران کنترل رمز های ورود خصوصی خود را در سیستم دیتابیس داخلی این سایت ها به عامل می دهند ولی در بلاک چین این اتفاق نمی افتد و شما با رخ دادن هک نیز سرمایه ای از دست نمی دهید چرا که رمز های عبور را برای خود نگه داشته اید.
شایان ذکر است که یونی سواپ بیش از 10 میلیارد دلار سرمایه ارز دیجیتال درون پروتکل خود دارد که میتوانید آمار لحضه ای آن را اینجا ببینید.
روش کار در یونی سواپ به چه صورت است؟
یونی سواپ بر اساس دو قرارداد هوشمند کار می کند، یکی قرارداد ” اکسچنج ” و دیگری قرارداد ” تولیدی”.
این دو قرارداد برنامه های اتوماتیک کامپیوتری هستند که هر کدام برای اجرای فعالیت های خاصی در هنگام برخورد با شرایطی مشخص طراحی شده اند. به عنوان نمونه قرارداد تولیدی هوشمند به منظور اضافه کردن توکن های جدید به پلتفرم استفاده می شود و قرارداد اکسچنج تسهیل کننده تبدیل تمامی توکن ها یا همان تسهیل ترید ها می شود.
نحوه کار با یونی سواپ
شروع کار با یونی سواپ نسبتا سرراست و آسان است، با این حال در ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که یک والت (کیف پول الکترونیک) با پشتیبانی ERC-20 دارید که از جمله آن می توان به MetaMask ،Walletconnect ،Portis، یا Fortmatic اشاره کرد.
توصیه می کنیم از Metamask استفاده کنید که محبوبترین والت اتریوم به حساب می آید و سپس به آدرس والت خود اتریوم منتقل کنید. روش کار به طور کلی به این صورت است:
- به آدرس https://app.uniswap.org/#/swap بروید.
- به گزینه Connect wallet در گوشه سمت راست بالا بروید و والت خودتان را که از قبل ساخته اید انتخاب کنید.
- والت خود را log in کنید (در صفحه ای دیگر وارد والت خودتان بشوید) و اجازه کانکت شدن Uniswap را بدهید.
- در یونی سواپ می توانید مشاهده کنید که به شما این امکان را می دهد که توکن ها را مستقیما با کمک آپشن های From و To تبدیل یا سواپ کنید.
- توکنی که در حال حاضر دارید و میخواهید آن را تعویض کنید انتخاب کنید.
- حال توکنی که میخواهید با آن عوض شود را جستجو و انتخاب کنید و سپس مقدار آن را وارد کنید و دکمه Swap را بزنید.
- یک پنجره پیش نمایش از تراکنش نمایش داده می شود و شما می بایست تراکنش را در والت ERC-20 خود تایید کنید.
- صبر کنید تا تراکنش به بلاک چین اتریوم اضافه شود. شما می توانید فرآیند انجام تراکنش را با کپی-پیست کردن آی دی (شناسه) تراکنش در آدرس https://etherscan.io/ چک کنید تا بفهمید تراکنش در چه مرحله ای است. آی دی تراکنش را می توانید با ورود به والت خود در بخش تاریخچه ارسال (Sent transaction history) پیدا کنید.
Gas Fee به چه معنا است؟
“سوخت” یا Gas Fee در صرافی یونی سواپ و دیگر صرافی های غیر متمرکز همان هزینه تراکنش یا Transaction Fee می باشد.
این سوخت بر اساس تعداد افرادی که از نتورک (شبکه) استفاده می کنند متفاوت است، بیشتر والت های سازگار با ERC-20 به شما سه گزینه پیشنهاد می دهد: آهسته، متوسط، سریع.
آهسته ارزان ترین و سریع گرانترین آن ها است و سرعت تراکنش در شبکه ماینر های اتریوم را تعیین می کند.
شبکه اتریوم تنها میتواند 15 انتقال در ثانیه انجام دهد لذا عموما هزینه سوخت بالایی خواهد داشت و هرچه تعداد افراد بیشتری از آن استفاده کنند این هزینه بیشتر می شود.
لازم به ذکر است که با توجه به توسعه پروتکل های لایه 2 مانند Polygon و Celer شبکه اتریوم در حال رفع این مشکل است و بزودی با هزینه هایی بسیار پایین قابلیت انتقال خواهد داشت.
از اطلاعات منتشر شده در مورد رمز ارزها خیلی مفید بود و من هم یک طرفدار این کار بسیار خوب هستم.
درود عبدالرحمن جان، خوشحالم که برات مفید واقع شده 😉